שאלות ותשובות

Share

"… הוא היה אומר, אין בור ירא חטא, ולא עם הארץ חסיד. ולא הביישן למד, ולא הקפדן מלמד. ולא כל המרבה בסחורה, מחכים. ובמקום שאין אנשים, השתדל להיות איש."        אבות ב', ה'

+ כמה זמן לוקח עד שהזבל הופך להומוס טוב עם ובלי תולעים?                                                זבל אורגני מאוורר היטב – לוקח לו בין שלושה חודשים לחצי שנה לההפך לקומפוסט איכותי וטוב. תלוי כמובן במזג אויר, איוורור לחות וכד'. לגבי תוספת תולעים אדומות, החישוב הוא שתולעת אדומה אוכלת מחצית ממשקל גופה ליום, כלומר כשיש מלא מלא תולעים זה דיי מהיר, כשיש מעט לוקח עוד זמן. אני מניח שבערימה אידאלית, מאווררת וכד' עם תולעים אדומות זה לוקח מחצית מהזמן מאשר ללא התולעים.

הומוס

+ האם אפשר להכניס פירות הדר ?                                                                                                    פירות הדר אפשר לשים בערימה (כמו כל זבל אורגני), המגבלות הן החומציות של הפירות, ובמידה והם בראש הערימה הן מביאות הרבה זבובים. באשר לחומציות – כל עוד הריכוז אינו גדול לא נורא, תולעים אדומות יודעות מתי המועד להגעה אל הזבל האורגני  (כשמתחיל להרקיב) ומתי יש להתרחק (כשהחומציות גבוהה).

20121130_140433

+ האם יש לכסות ערימה בזבל יבש או עלים יבשים כדי למנוע זבובים ויתושים?                          הסיבה להגעת יתושים וזבובים הינה שחרקים אלה מחפשים מצע לח להטלת ביצים. כיסוי הפירות בעלים יבשים ובאדמה מסייע הן למנוע את הגישה של חרקים אל המצע הלח מחד וייבוש את הרטיבות מאידך. כלומר, מומלץ לכסות את הערימה באדמה או בעלים. ממליץ למחזר את הערימה: במקום תוספת אדמה/ עלים יבשים – לקחת קומפוסט/ הומוס מוכן מהתחתית ולשים למעלה על הזבל האורגני. הדבר גם מונע יתושים וזבובים וגם לוקח את הערימה ל"סיבוב נוסף" של הפיכה לקומפוסט ושיפור האדמה. מסייע לפירוק פסולת אורגנית שצריכה עוד סיבוב.

 20121130_112647

+ האם הערימה מתחממת?                                                                                               הערימה מתחממת מאד (!) יכולה להגיע בקיץ ל 70 מעלות ויותר. הכל כחלק מפירוק הפסולת האורגנית. במידה ושמים דשא, למשל, יש ריכוז של פסולת שמתפרקת ומחממת את הערימה. יחד עם זאת הדבר מעולם לא הטריד אותי יותר מידי, כל עוד הערימה שומרת על לחות ולתולעים האדומות יש לאן לברוח.

תולעים אדומות

+ כיצד לקרר ולשמור על לחות?

השיטה שלי לקירור הערימה הינה על ידי הרטבתה במים, כך גם הלחות, אשר הינה תנאי חיוני לגידול תולעים אדומות, נשמרת גם כן. כמו הגוף שלנו, אשר מתקרר בימים החמים, על ידי מנגנון ההזעה: אידוי מים וחום מהגוף, כך בדיוק מתנהגת ערימת הקומפוסט: המים המתאדים מן הערימה לוקחים איתם גם מהחום ושומרים כך על הערימה בטמפרטורה סבירה. כדי לא לשכוח להשקות את הערימה אני ממליץ על חיבור טפטפת קבועה, הדבר יסייע לשמור על תנאי גידול אופטימלים וקבועים לאורך כל השנה.

20121130_111555

+ האם יש סיכוי שתולעים יתחילו להתנחל בתוך הבית כשיצאו מהמיכל?                              התולעים חיות בתנאי חשיכה ולחות ולכן כל עוד מחוץ למיכל התנאים הם שונים, הן לא ירצו לצאת. בתוך הבית – יבש תמיד ויש אור, כלומר לא ירצו להיות בתוך הבית. בגינה – בחורף, לא פעם אני מוצא תולעים אדומות במקומות אחרים מחוץ למיכל הקומפוסט, אבל מקומות אלה תמיד חשוכים ומתחת לפני הקרקע. כלומר אין סיכוי שילדכם יתגלש בגינה במגלשה לצד תולעים אדומות. בקיץ לעומת זאת, חם ויבש – אין סיכוי שיצאו מביתם הלח והחשוך והקריר יחסית.

45 תגובות בנושא “שאלות ותשובות

  1. שלום, במידה ואני מייצרת כשקית זבל של פסולת אורגנית בשבוע, כמה תולעים אצטרך כדי שהן "יעמדו" במשימת הקימפוסט?

  2. החישוב הוא שקילו תולעים מחסלים חצי קילו זבל אורגני ביום. כמו כן משקל של קילו תולעים זה כמות של כשלוש מאות להערכתי. מציין כי לא נדרש לשם כך לקנות 300 כי הן מתרבות במהירות ותוך זמן קצת תגיעי לכמות זו. כמו שאת מבינה, נדרשת כמות גדולה כי לחסל שקית של זבל אורגני.
    בברכה

  3. שלום!!!
    רציתי לדעת האם התולעים האדומות המשמשות למיחזור אלו אותן תולעים המשמשות לדייג???

  4. הי
    אני מכיר אנשים שמשתמשים בתולעים אלה.
    באופן אישי – לא היה לי לב לבדוק זאת אף פעם ולהעמיד את התולעים כפתיון.
    בברכה

  5. שלום רב,
    רכשתי תולעים אדומות/אוסטרליות.
    אצלי כבר קרוב לשנה, גידול משמעותי.
    השאלות שלי בבקשה הן:
    האם התולעים מזיקות לעציצים ו/או בקרקע לעצים שורשים וכו?
    איך אני מפריד את התולעים מהאדמה [בידיעה שאצלי הן בתוך פח אשפה שחור גדול] ועושה רושם שהוא עמוס מכל כיוון בתולעים [משמע הכל בריא במערכת]?
    האם הזבל/אדמה שאנחנו מייחלים אמורה להיות תוסף לאדמה? מה היחס?

    אשמח למענה,
    תודה ובהצלחה. שווה לכולם ובעיקר לסביבה….

  6. הי
    התולעים לא מזיקות, הן אוכלות רקב בלבד. ולכן אין בעיה שיהיו בעציץ, למעט בעייה אסטתית למי שלא מחבב אותן.
    הרבה תולעים מעיד על בריאות המיכל תולעים. באשר להפרדה יש מידע רב על כך באתר. יש מספר שיטות אשר נשענות על תכונות התולעים. למשל הן לא אוהבות אור ולכן אם תעיר על הערימה הן יעברו למקום חשוך וכך תישאר עם האדמה עצמה וכד'.
    דרך צלחה
    \

  7. שלום
    יש לי שתי שאלות:
    האם צואת פרות, כבשים ועיזים טובה לתולעים?
    האם אדמת חמרה מתאימה לגידול תולעים אדומות?
    תודה

  8. הי
    צואת חיות צמחוניות היא מצויינת אך בתנאי קטן והוא שלא מדובר בחיות משק אשר מקבלות תרופות למניעת תולעי מעיים, תרופות אלה יכולות גם לחסל את התולעים האדומות לאחר מכן. באשר לאדמת חמרה, כל עוד היא מעורבבת במזון אורגני ישר משאריות הסלט, מאמין שהתולעים יסתגלו.
    בברכה

  9. היי,
    האם הן מגיעות למצב של "פיצוץ אוכלוסין" ומה עושים אם כן? (בהנחה שצריך בכלל לעשות משהו…) אני שוקלת לקנות ולהוסיף למיכל שעתיד להיות עציץ ענקי. האם יש שלב שיש יותר תולעים מקומפוסט ומה צריך לעשות במידה וכן? האם טוב לתת להן "לפלוש" לאדמה שגדל עליה דשא או שהן יכולות להרוס אותו?
    תודה ו(כמעט) סופ"ש רגוע 🙂

  10. שלום,
    קודם כל תודה על האתר המושקע והמקצועי. כתוב היטב, וגם ההומור עוזר.
    הצטברה אצלי כמות של הומוס שאני מנסה לנצלה בעונת הקיץ ע"י יצירת "מיץ הומוס" להשקיית גידולי הקיץ. איני בטוח שאני עושה זאת נכון.
    שאלות:
    מה היחס הנפחי הנדרש בין מים והומוס?.
    כמה זמן להשרות לפני השימוש?

    תודה, ויישר כוח
    שמשון

  11. הי
    אין חוק בעניין.
    מומלץ לערבב עד קבלת מים כהים.
    המדקקים מוסיפים בועות כמו של אקוריום במשך מספר שעות. כתוצאה מכך המים הופכים לאווריריים וחיידקים אירובים חיוביים מעשירים אותן.
    בברכה

  12. הי
    הן לא מגיעות למצב של עודף אוכלוסיה ביחס לגודל המקום. הם יודעות להסתדר וכשיש הרבה אז ממש רואים גוש של תולעים, לא מכיר אפשרות של פיצוץ אוכלוסין בערימת התולעים.
    מעבר של תולעים לדשא הוא לא בהכרח רע. קודם כל הן בתוך הקרקע כך שלא רואים אותם והם לא מפריעות כלל. מעבר לכך הן בריאות לקרקע באשר היא. התולעים ניזונות מרקב כך שהן לא מקלקלות את הדשא.
    בברכה

  13. הי
    אין רשימה כזו באתר, יש לי תיעוד של מי שנרשם כמגדל ואליהם אני מפנה אנשים בעת הצורך במידה ואני לא יכול לסייע באופן עצמאי.
    בברכה

  14. שלום!
    אני מקבלת בקרוב את התולעים הראשונות והבית כבר מחכה להן, מרופד בעיתונים לחים וכל טוב. אז קודם תודה על האתר, למדתי ממנו הרבה.. בנוסף יש לי כמה שאלות:
    1. היה כתוב שבממוצע התולעים אוכלת מחצית ממשקל גופן. באיזה פרק זמן?
    2. האם טחינה של הזבל בבלנדר תאיץ את התהליך?
    3. איך מבחינים בין תולעת צעירה לבוגרת? )בהקשר של הטלת ביצים(

    תודה רבה
    טלי

  15. לא הגדרתם בדיוק מה צריך לתת להן לאכול. אני נותנת תפוחים רקובים ויש המון עובש בפנים. האם זה בסדר. האם אפשר לקבל רשימת מזון שאותו אפשר להכניס לחבית. תודה

  16. הי
    יש באתר לשונית ייחודית למה שמותר ואסור לתת להן לאכול.
    תפוחים רקובים זה מזון שמתאים להם גם אם בשלביו הראשונים הוא עם עובש.
    ראי פירוט נוסף בלשונית תולעים אדומות -גידול תולעים

  17. 1. הכוונה שהן אוכלות מחצית ממשקל גופן ביום "עבודה".
    2. טחינה בבלנדר בהחלט תסייע להן.
    3. תולעת צעירה היא דקה וקצרה. תולעת בוגרת לאחר כחודשיים היא באורך של כ- 5-6 ס"מ ולעיתים רבות רואים בגופה בליטה שזו הביצה שהיא עומדת להטיל.

  18. היי
    יש לי בחצר קומפוסטר ורציתי להוסיף אליו תולעים בכדי להאיץ את התהליך ובכדי לייצר הומוס….
    רציתי לשאול האם אין בעיה עם העובדה שלקומפוסטר אין רצפה והחומר האורגני למעשה יושב על האדמה שמתחת? כלומר, האם התולעים לא ימצאו את דרכן להסתובבות בכל המשק? ואם כן, מה ההשפעות הסביבתיות שיכולות להיות לזה (משיכת בעליי חיים אחרים והשפעות אחרות של "מינים פולשים")

  19. הי
    אין בעיה בכלל.
    התולעים צריכות לחות. בקיץ אין סיכוי שיסתובבו במקום אחר מאחר וזה המקום היחידי שמתאים להן. בחורף קצת יותר מורכב הן בהחלט יכולות וכנראה יצאו החוצה אבל הן תת קרקעיות ולכן רק יעשירו את הקרקע בה הן יסתובבו.
    בברכה

  20. מה עושים כדי להיפטר מהרימות הלבנות שמגרשות את התולעים האדומות? בזמן האחרון התמעטה האוכלוסיה של האדומות והלבנות השתלטו כמעט לגמרי על מיכלי הקומפוסט. הצילו!

  21. אני מעוניינת לרכוז תולעים אדומות. אך לאחרונה מצאתי שבתוך מיכל הקומפוסט שלי יש תולעים לבנות, שבאנגלית נקראים Grubs, והן אכן עושות עבודה טובה, והכי חשוב אין ריח בקומפוסט. אם אני אוסיף את התולעים האדומות האם לא תהיה תחרות בין שני הסוגים? והאם הסוג שלבן לא אוכל את הביצים של התולעים הלבנות?

  22. הרימות הללו הן חרקים וזבובים אשר מטילים את הביצים שלהם על מצע רטוב. הביצים בוקעות ויוצאות מהן הרימות. מה עושים? פחות רטיבות וכיסוי הערימה עם מצע יבש כלשהו לאחר צירוף זבל אורגני חדש

  23. הי, התרנגולות שלי מסתובבות חופשי בחצר וגם עפות לתוך תיבת הקומפוסט (שאגב ללא תחתית, בטח חלק מהתולעים יברחו, נכון?). התרנגולות התרגלו שיש שם רימות של זבוב החייל השחור, מה שלי לא מפריע והתרנגולות מרוצות. השאלה אם הן לא תחסלנה את כל התולעים האדומות שלי? כדאי לכסות את הערימה? או שרוב התולעים יהיו עמוקות מספיק כדי לא להפגע? תיבת הקומפוסטר בגובה כמטר. תודה.

  24. היי,
    תודה על האינפורמציה הרבה.
    האם שאריות קפה טחון (יש הרבה ממכונת הקפה בעבודה) טובות כמזון לתולעים?

    תודה

  25. אפשר אבל..
    האדנית צריכה להיות לחה.
    לא מומלץ לשים אותה בשמש
    כלומר כמו שמגדלים צמח צריך לחשוב עתה גם על תנאי הגידול של בעל החיים.
    קצת כמו אקוריום עם דגים וצמחים – צריך תנאים שיתאימו לשניהם.
    בברכה

  26. אני חדשה בענייני הקומפוסט. עדיין לא הבנתי מה הבעיה עם הרימות של זבוב החיל השחור.
    האם עדיף לא לדשן עם הקומפוסט אם יש בו רימות?

  27. אהלן, קניתי לפני פחות משנה ממכם 60 תולעים, בניתי קומפוסטר בעצם 4 קירות מעץ עם רפפות, בסוף החורף נדהמתי מכמות התולעים שהיו שם, אלפים בלי הגזמה.
    הקיץ הגיע והתרשלתי בשמירה על הלחות במיכל, היום הזזתי אותו לערבב קצת ונדהמתי שנעלמו כל התולעים, מצאתי אולי 10תולעים.
    השאלה שלי כזאת: איפה הם? מתו? ״עברו דירה״?
    אם אני אחפור באדמה אני אמצא אותם? המיכל פתוח לקרקע.

  28. זה לא התולעים שלנו, זה כנראה רימות שנגרמות כתוצאה מהטלת ביצים של חרקים ובקיעתן. הסיבה לרוב זה מצע רטוב מידי.

  29. אם לא שמרת על לחות, וכידוע, בקיץ אין להן הרבה לאן ללכת. לא נעים לי להיות זה שמבשר אבל הן כנראה לא איתנו יותר. מאחר והתולעת דקה מאד, כשהיא מתייבשת היא ממש נעלמת לתוך הערימה. חבל.

  30. רימות או חרקים נוספים הם למעשה "מתחרים" של התולעים על מקום ומזון שלנו ולכן לא מומלצות בערימה.

  31. כל התהליכים שרשמתם פה זה רק להומוס אדמתי. אם תוכלו לתת הסבר גם על תהליכי מיצוי נוזלי.. יש לי קומפוסט שצמוד לאדמה.. אני לוקח ממנו זבל רקוב ומוסיף לקופסה.באיזה תדירות צריך להרטיב?

  32. שלום
    הנחתי תולעים אדומות (בין 5 ל10) בערוגות שופעות אדמה טוב (זבל סוסים וקש) בגינה בתוך גומחה בעומק של 8 ס'מ.
    החצר ממוקמת במדבר וחשופה לשמש.
    התולעים מוקמו באזורי ההשקיה קרוב לטיפטוף.

    האם מה שעשיתי היה חכם? האם אלו תנאים טובים בשבילם?
    (בדקנו כיום – 10.8.20 ומצאנו תולעת אחת חיה אחרי שבוע מאז שמוקמו שם…)

  33. שלום לכם ותודה על המידע והאתר שלכם.
    לפני שבוע קניתי כמאה תולעים אדומות ומיקמתי אותם אצלי בגינה בערוגות. חפרתי בור קטן (8 ס"מ בערך) ליד כל טפטפת ומיקמתי בין 5 ל 10 תולעים בכל בור.
    כיום לאחר שבוע חפרתי קצת כדי לראות מה מצבן ושלומן ומצאתי אחת חיה.
    יש לציין שהערוגות מלאות בזבל סוסים וקש..
    היישוב שלי הוא מדברי.
    האם זה היה מעשה נכון?

  34. ייתכן וכולן חיות אך התפזרו להן בקרקע. כמו כן אם הזבל סוסים הוא של סוסים שמקבלים תרופה נגד תולעים, זה עלול להזיק להן.
    באופן כללי אני ממליץ על גידול יותר מבוקר במיכל או קומפוסטר

  35. הקומפוסטר צריך להיות לח כאילו יש שם צמח. אם ניגע עם האצבע, חלק מההומוס ישאר דבוק עליה מהרטיבות. זה המדד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.