כיצד מתחילים

Share

 חשוב להתחיל עם משפט הבהרה קטן – תולעים אדומות אינן בררניות בכלל, הן יגדלו כמעט בכל מקום וייצרו הומוס כחלק ממהלך טבעי של חייהם.

אין זה משנה אם המיכל גדול או קטן, גבוה או נמוך, בתוך הבית או מחוץ לבית, תולעים אדומות אוכלות ומתרבות בכל מקום ובמשרעת תנאים מאד רחבה.

אבל ויש אבל, ככל שהתנאים טובים יותר והמיכל גידול מתאים יותר, לתולעים יהיה טוב יותר וגם לכם כמגדלים יהיה נוח יותר למצות את ההומוס, את הנוזלים הזורמים ממנו כעודפי מים ומכונים בצדק כתה הומוס – דשן נוזלי איכותי.

מיכל תולעים אדומותישנם מיכלים רבים, אותם ניתן לרכוש הן באיביי ואף באתרי קניות באינטרנט בארץ. מדובר במיכלי גידול מקצועיים אשר באמצעותם גם הפרדת ההומוס מהתולעים קלה יותר, יחד עם זאת אני מודה שמעולם לא השתמשתי במיכל כזה ואף לא הרגשתי בחסרון של מיכל שכזה.

ההמלצה שלנו למגדל הביתי הינה להתחיל עם עציץ גינה פשוט. ההמלצה למי שרוצה לגדל בגינה הינה מיכל קומפוסטר ללא תחתית, מאלה הנמכרים בחנויות, או לחילופין ניתן להשתמש בעציץ גם כן. למגדלים בחוץ בדרך כלל יש אפשרות להעמיד עציץ או מיכל קומפוסט גדולים יותר.  

עוד טיפ לאלה שדווקא מושך אותם נושא הדשן הנוזלי הוא למצוא מיכל עם ברז קטן בקצהו – לטובת עודפי הנוזלים.

לא משנה באיזה כלי גידול בחרתם, להלן כמה כללים חשובים בשביל ההתחלה:

  • תולעים אדומות כדאי לשים עם האדמה הראשונה איתה הגיעו אליכם.
  • בתחתית המיכל/ קומפוסטר שלכם יש לשים שכבה של עיתונים – רצועות על גבי רצועות, מצאנו במחקר מעמיק כי החיבה של תולעים אדומות לעיתונים גדולה מאד, זאת ללא קשר לאיכות הכתבה אליה נחשפו.
  • מעל העיתונים מומלץ לשים מעט אדמה. 

זהו, העציץ/ מיכל הקומפוסט מוכן לשימוש.20121214_143252

מיד עם ההתחלה אפשר לשים זבל אורגני בתוך המיכל – שאריות סלט, כסחת דשא, וכד'. סבלנות, התולעים צריכות להתרבות כדי שהתהליך יהיה מהיר במיוחד.

חשוב ביותר – תולעים אדומות חובבות לחות  ונרתעות מאור, על המיכל להיות במקום מוצל ולח יש להקפיד על כללים אלה בעיקר בקיץ. תנאים אידאלים יסייעו בייצור הומוס מהיר ואיכותי.

51 תגובות בנושא “כיצד מתחילים

  1. האם אפשר לשים כל סוג של נייר בתחתית המיכל כמו דפי מדפסת או רק עיתון?
    אם המיכל בתוך הבית הוא יכול להיות סגור או שחייב שהמיכל יהיה פתוח?

  2. הי
    אפשר לשים גם נייר גרוס מהמדפסת.
    המיכל צריך להיות מאוורר, רצוי לאפשר זרימת אוויר. גם אם המיכל סגור אז לפתוח מעת לעת לטובת איוורור, הכנסת חמצן ופירוק בריא יותר של הפסולת.
    בברכה

  3. שלום,
    לא הבנתי מה החשיבות של הנייר,
    והאם נייר העיתון, הכימיקלים שעליו וחומר ההדפסה לא מותירים בהומוס מידה של רעילות? (הכוונה לקצור הומוס לגידול תבלינים וירקות)

  4. הי
    מסוג התגובות שאני יותר אוהב לקבל, מאחר ומוסיפות ידע ונסיון לכלל הקוראים.
    הנייר בתחילת הדרך סופג עודפי מים מהתחתית. כמו כן במהלך השנים הבחנתי שהתולעים אוהבות את נייר העיתונים ומוצאות בין הדפים השונים מקום נוח למחיה ורבייה. למה? צריך לשאול אותן. לגבי מידת הרעילות לדעתי אם זה לא מספיק רעיל לתולעים זה כנראה גם לא כזה מזיק להומוס.
    בברכה ותודה על השאלה.

  5. יש לנו קומפוסטר בגינה כבר כמה שנים. מילאנו אותו בעיקר בגזם של דשא ובשאריות ירקות ופירות. הומוס לא יצא ממנו…
    אם אקנה תולעים כדי להאיץ את התהליך – מה צריך לעשות כדי לתת להן תנאים טובים גם בתוך החומר האורגני הישן?

  6. הומוס הוא תוצר של התולעים, ולכן אם אין תולעים אין הומוס. מה שכן אמור להיות זה קומפוסט/ אדמה מפורקת שהיא תוצר של פירוק הגזם. האם הערימה מספיק לחה? מאווררת? באשר לתוספת תולעים. התולעים זקוקות לשני דברים בסיסיים – לחות וחושך. מעט רקב כדי שיהיה להם מה לאכול את זה מקבלות מהדשא הגזום ושאריות זבל אורגני שאריות של צרכי הבית. בתוך החומר האורגני הישן יש להרטיבו ולאווררו לאחר מכן לתת להן להתחיל לעבוד. תוך חודשיים בערך ובתלות בכמות התולעים הכל יהפך להומוס וקומפוסט.

  7. האם הגזם היבש "מטופל" לחלוטין ע"י התולעים כמו הזבל האורגני הרטוב והטרי?
    האם התולעים נוטשים את ההומוס שיצרו ועוברות לשכבות העליונות של הזבל?
    היכן משיגים תולעים?

  8. הגזם היבש שבתחתית הערימה הופך לרטוב וכך גם לחומר רקוב כל עוד הערימה מושקית ולחה כנדרש ולאחר מכן וברוות הזמן הופך למזון עבור התולעים.
    התולעים חיות בעומק של כ- 20-30 ס"מ, כל עוד הערימה מתפתחת הן עולות לגבהים אלה ולרקב הטרי והחדש. במידה ותשים קומפוסטר ליד, הם ינטש אט אט את הקומפוסטר המוכן אל זה עם הרקב החדש שזה עתה צירפת אל הערימה.

  9. היי
    לפני כשבועיים התחלתי לגדל תולאדומות השגתי כמות די קטנה מחבר והכנתי להן מראש כלי די גדול עם חומר אורגני ועיתונים.
    מכיוון שהכמות תולעים שיש לי במיכל קטנה ומדובר מערך ב5 בוגרות ו30 צעירות ולכן אני רוצה שקצב התלת הביצים יהיה גדול עד כמה שניתן.
    שאלתי היא כזו האם הוספת חומרים אורגניים מסוימים כמו כליפות ביצים או אוכל ספציפי אחר יגביר את כמות הביצים? והאם לשים כמויות של מזון אורגני יגרמו לשגשוג בערימה או ההפך?
    בברכה עומר

  10. הי
    באופן טבעי אוכל אורגני שהתולעים אוהבות יגרום להן לגדול ולהתרבות ואוכל שהן לא אוהבות יגרום למצב ההפוך. קליפות ביצים הן קשות ולכן לא חושב שמכאן תבוא הישועה. מנסיוני המאכלים האהובים על התולעים הן עיתונים, קרטוני ביצים, רקב של סלט קלאסי, קליפות של אבוקדו וכד'.
    בברכה

  11. שלום
    יש לי בבית קרקע דלה ואני רוצה להעשיר אותה בעזרת התולעים האדומות. אין לי חצר כך שהתהליך ייתרחש בבית. מהו התהליך הטוב ביותר להתנהל כך שהתולעים לא יסתןבבו בבית?

  12. הי
    מאחר והתולעים צריכות למחייתן חושך ורטיבות (לחות) אי סיכוי שיסתובבו בבית. כל עוד בערימת התולעים יש את התנאים הללו הן לא יחפשו משהו אחר. כשינסו לצאת הם יתקלו בסביבה יבשה ובבקרים גם מוארת.
    בברכה

  13. שלום רב
    אני מגדל תולעים אדומות, אך משום אני מוצא במיכל גם כמות גדולה של תיקנים (וביצים של תיקנים) ושאר אורי כדורי וחבריהם (בין היתר, חרקים זעירים עגולים אדמדמים…). האם ישנה דרך נכונה להאכיל (פשוט להניח? לקבור? להניח ולכסות בגזרי נייר?) כדי שאלה לא ישובו יותר? איך להאכיל נכונה כדי שלהבא לא אמצא עוד חברים לא רצויים?
    תודה

  14. לפי מה שקראתי יותר מידי זבל אורגני מעלה את החמיצות של האזור והורג את התולעים,איך יודעים לא להגזים?

  15. למיטב הבנתי אם נותנים להם יותר מידי אוכל האזור הופך לחומצי מידי והורג אותם,כיצד יודעם את השילוב הנכון?

  16. הכי טוב זה לשים את הזבל האורגני מתחת למצע יבש כלשהו. למשל עלים יבשים/חול ים וכד'.
    הרעיון הוא שהמצע היבש יספוג מחד את עודפי הרטיבות וימנע הטלה של ביצי זבובים למשל. ומאידך יבודג את הזבל הטרי מהאוויר שבחוץ ואותם חרקים שנמשכים אליו

  17. הי. לא מצאתי שיותר מידי זה בעייתי. מה שכן אן אין הרבה תולעים אז פשוט לוקח יותר זמן עד שהוא הופך להומוס.

  18. מנסיוני יותר מידי זבל אורגני לא חמוץ מידי וגם לא הורג אותם.
    בברכה

  19. האם ניתן לקחת עציץ מנוקב לשם עתונים בתחתית כמו שכתבת ועליו שאריות ירקות ושם לשים תולעים ועליו אדמה ולשתול שם עציץ עם השקייה מסודרת ולשים בחוץ
    וההומוס שהתולעים יצרו זה מספיק מזון לעציץ ?

  20. קראתי שתולעים אדומות לא אוהבות את החום שמתפתח בקומפוסטר, שהן מתות ממנו? יש לי קומפוסטר ביתי שאפשר לסובב פעם בכמה ימים כשמוסיפים שאריות אוכל דשא ועלים, האם להכניס תולעים אדומות בפנים לפירוק והכנת קומפוסט עשיר יותר, או שהן לא ישרדו את החום והסיבובים?
    תודה מראש על התשובה

  21. שאלה בנוגע לאיך שמים את הזבל.
    אני פשוט זורק עוד ועוד זבל לערימה? איך התולעים אוכלים את מה שלמעלה מבלי להיחשף לשמש?

  22. אם הערימה מספיק גדולה התולעים יודעות לאן ואיפה להתרכז כדי לא להפגע מיובש/ חומציות וכד'.

  23. יש לי בחצר במושב חבית אשר אני זורק לשם את פסולת הבית .אבל איין לי את התולעים אדומות אני שואל האם ניתן להשתמש בחבית כלי להכנת הזבל האורגני.
    החבית סגורה עם פתח שבו אני מכניס את הפסולת .
    כיצד ניתן לקבל את הזבל ןלאחר כמה זמן ניתן לקבל את הזבל האמור.

  24. חבית יכולה להתאים להפיכת הקומפוסט להומוס איכותי.
    יש לוודא שנמצאת בפינה מוצלת ומקבלת מספיק מים כדי שלא תתחמם בשמש.
    הוצאת ההומוס המוכן מחבית שזה לא יעודה המקורי זה בהחלט מאתגר.. אפשר לעשות פתחים מלמטה.
    בברכה

  25. הוספתי את התולעים שרכשתי מכם בקומפוסטר שבחצר. אני דואג להרטיב אותו מידי יום משום שהוא נמצא במקום אשר סופג שמש לכמה ששעות.

    האם החום לא הורג את התולעים וכפועל יוצא החום שמתרחש באופן טבעי בקומפוסט לא הורג גם הוא את התולעים?

    תודה!

  26. יש לי חצר פרטית שצריכה דישון רציני. אני מתחיל בגידול תולעים אדומות (הזמנתי). שאלתי היא – אני מתכוון לגדל בעציצים את התולעים – — שאלתי היא לעתיד, לעוד כמה חודשים – כשקצב התרבותן יגדל, האם אני יכול לקחת חופן הומוס, עם מעט תולעים אדומות (לדילול האוכלוסיה), ולפזר אותם בגינה, מתחת לאדמה, החזרת התולעים לטבע הגינתי שלי… האם תרחיש כזה יעזור? לתולעים, לגינה, לצמחים? לעצים?

  27. הי
    עניתי גם במייל פרטי.
    אפשרי כל עוד הגינה נשמרת לחה. זה יעזור לגינה. אבל הן יתפזרו ובפועל כנראה שלא תראה אותן כמעט בכלל.

  28. הי. התולעים נעות בתוך הקומפוסטר מהאזורים החמים לאזורים המתאימים להן יותר.
    עובדה היא שבפועל הן שורדות את תהליך הקומפוסטציה והתחממות הקופוסטר. מניח שהעובדה שאתה מרטיב את הערימה מסייעת להורדת הטמפרטורה בו.

  29. האם זבל סוסים טרי מתאים להתחלת גידול תולעים אדומות שרכשתי מיכם?והאם זבל הסוסים לא מרוכז מידי וצריך אוליי למהול או לערבב אותו בחומר אחר, שאריות אוכל לפי ההסבר מה רצוי ומומלץ לשים לתולעים.בעיקרון אני רוצה לגדל תולעים אדומות וגם להכין הומוס איכותי.קבלתי כמות גדולה של זבל סוסים ככה שאם הוא מתאים אז יש לי אספקה קבועה כל השנה כל עוד הסוס בחיים ובעליו ממשיך לחיות ולהחזיק את הסוס ברשותו

  30. זבל סוסים טוב לתולעים כל עוד הסוסים לא מקבלים תרופות כנגד תולעים במעיים.

  31. אפשר לגדל תולעים אדומות לא בשביל להכין הומוס? מה הן אוכלות?

  32. אוכלות זבל אורגני
    ההומוס הוא תוצר הלוואי שלהן, לא חובה להפריד ולעסוק בזה

  33. שאלה לגבי התהליך – האם ניתן לגדל את התולעים על בסיס פסולת מטבח (אורגנית) בלבד(הכוונה ללא תוספת גזם כלשהו)?

  34. יש לי קומפוסטר של כתר בן כמה שנים, אנחנו זורקים שם קפה, ירקות, פירות, גזם, קליפות ביצים.
    יש דלת קטנה בתחתית ממנה אני גורפת את הקומפוסט ומפזרת בגינה. אלא שהקמפוסט לא ממשיך לרדת לחלל שנוצר במיכל. כלומר נשאר תקוע למעלה. עם חלקים קשים שקילשון לא עובר בהם.איך אני יכולה לאוורר, כדי לשים תולעים אדומות?
    תודה

  35. מרככים את החלק העליון עם מים. כנראה הערימה קשה ולכן לא מאפשרת עבודה עם קלשון

  36. בגדול אפשרי, אבל השלשולים יש להם תכונות מעט שונות – גובה השיטוט בקומפוסטר, לינת חורף וכד' ולכן פחות מתאים.

  37. אני לא כל כך מבינה מה הם התולעים האדומות, אני אוספת במיכל את כל האשפה האורגנית שלי והחיים שם ממשיכים מעצמם. כמות החרקים והתולעים ש"נולדים" שם וחיים שם היא עצומה. האם זה מספיק כקומפוס טוב להעשרת האדמה שאני רוצה להשתמש באדניות ובגינה?

  38. מה לגבי שאריות דגניים-פסטה, לחם אורז וכו'? מתאים להן?

  39. העדיפות היא זבל אורני לא מבושל, כלומר פירות וירקות. אם מידי פעם את שמה שם דהרים אחרים זה לא יהיה נורא וגם זה יהפוך בסוף לזבל איכותי

  40. הי, מוזמנת לקרוא באתר ולהכיר את התולעים האדומות. באופן כללי משדרגות את הקומפוסטר

  41. תגובתך ממתינה לאישור.
    יש לי קןמפוסטר מסתובב ובתוכו שיירים, נסורת, עלים יבשים ונייר עיתונים. רוצה לקנות תולעים אדומות, האם אפשר לחפור מעט בקומפוסט, להניח את התולעים, לכסות ואחרי כל מספר ימים לסובב וכך הלאה. האם לא פוגע בעבודת התולעים?

  42. ברור שזה אמנם טוב להכנסת חמצן לערימה אבל בהיבט הפחות טוב זה פוגע בתולעים.

  43. בדרך כלל תוך שבועיים – שלושה תלוי במרחק, מזג האויר ומצב הקורונה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.